Keek op de Week

Keek op de week.

Omdat er deze week 2 belangrijke activiteiten op programma stonden, is het misschien wel goed een korte samenvatting te geven. Let wel op persoonlijke titel.

keek-op-de-week

Voor afgelopen woensdag konden inwoners hun zienswijze inbrengen met betrekking tot de legalisering van het derde afgiftepunt bij de Tinq en dus tegen het alsnog verlenen van een omgevingsvergunning.

Wat is er ook al weer aan de hand?

Van TinQ ligt een aanvraag bij de gemeente betreft het plaatsen van een derde afleverzuil bij het TinQ-station. Het is gebleken dat deze aanvraag is ingediend op 8 maart 2016, nadat er bij controle door de ODRU werd vastgesteld dat er geen vergunning is afgegeven voor deze derde afleverzuil, maar dat hij er wel er al sinds 2010 staat. De aanvraag betreft dan ook legalisering van een bestaande situatie.

Onverteerbaar

Het lijkt erop dat de vergunning wordt verleend terwijl er sprake is van een afstand tot de percelen Woudenbergseweg 68 en 70 van minder dan 20 meter en daardoor kunnen er afwegingen gemaakt worden door de gemeente. Bovendien is er veel overlast, met name stank en geluid, veroorzaakt wordt door de vulputten voor het perceel op de Woudenbergseweg 66 (en eigenlijk in een veel bredere straal). De afstand tot de huizen is daar veel minder dan 20 meter, maar er is verteld dat alleen de afstand van de afgiftepunten tot de huizen meegenomen worden in de afweging en niet die van de vulputten tot de huizen. Dat is voor bewoners toch onverteerbaar!

Sponsoring

Als IJsvereniging ga je KPN niet sponsoren maar er lijkt wel belastinggeld te gaan naar TinQ. Legalisering ( = uitbreiding) is moeilijk te plaatsen omdat zowel de Gemeenteraad als ook de Provincie reeds amendementen voor verplaatsing aangenomen hebben. Het gaat niet meer of de pompen uit de dorpskern weggaan alleen nog om het wanneer. Het verplaatsen/opheffen van de pompen van Shell en TinQ is begroot op 3,6 MEuro.  Het legaliseren van de derde afgiftezuil van TinQ zal de kosten voor opheffing/verplaatsing hoger maken met een bedrag van 600.000Euro. Tevens zullen de kosten voor bodemreiniging toenemen. Bij het legaliseren van de derde afgiftezuil wordt de uiteindelijke rekening voor de overheid (Gemeente en/of Provincie) substantieel hoger. Van bestuurders mag verwacht worden dat zorgvuldig met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Aan de deze toets kan niet voldaan worden indien de derde afgiftezuil gelegaliseerd wordt.

Tunnelvariant

Dit punt raakt ook direct de besluitvorming over de tunnel. Donderdagavond hebben 14 mensen ingesproken tijdens een beeldvormingssessie met de gemeenteraad. De opkomst in De Twee Marken viel wat tegen. Ik denk dat veel Maarsbergers vinden dat het vuur heet genoeg is om het ijzer te smeden. En dat was ook wel de teneur van de avond dat er nu snel een besluit genomen moet worden. Twee insprekers deden een beroep op de raad om integraal naar de verkeersproblematiek op de Heuvelrug te kijken en niet steeds te kiezen voor later lastig inpasbare deel-oplossingen. Deze insprekers hebben natuurlijk terecht een punt en verdienen brede ondersteuning, omdat je ziet dat tussen visie en uitvoering nog een fors gat zit.

Wat verder opviel dat niemand met vuur en vlam op de barricade is gaan staan om te pleiten voor de Dorpsvariant. De afweging gaat momenteel met name tussen de Bos-beek variant (Provincie versie) en de Westvariant met gesloten Tuindorpweg.

Sprekers voor Bos Beek hadden zich goed voorbereid en deden met name een beroep op kritisch toetsen van begroting, omarmen van nieuwe tunneltechnieken en het kostenplaatje te bezien over een periode van 50-200 jaar. Bos Beek kan verder alleen slagen als ook de pompen weggaan/verhuizen. In dat kader is het vreemd dat de gemeente vergunning verleent voor uitbreiding van Shell en voorgenomen legalisering TinQ.

Ook de Westvariant had een trouwe schare aan insprekers die nogmaals wezen werd op de overlast gedurende projectfase, gezondheidsaspecten, rustige dorpskern, eenheid dorp. Enige minpuntje van de avond vond ik was de vraag van een politieke partij over aantal inwoners in Maarsbergen, wellicht bedoeld om waarde van de petitie te zwakken. De cijfers die eerder op de avond gepresenteerd waren zijn gebaseerd op CBS cijfers en personen boven de 18 jaar en tevens is zeker niet iedereen in buitengebied gevraagd de petitie voor de Westvariant te tekenen.

Al met een informatieve en goede avond met een geïnteresseerde gemeenteraad en met naar mijn verwachting een afweging tussen Bos Beek en Westvariant. Het gaat spannend worden.

Flip van de Waerdt

 

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s