Oproep Open Brief

Kent u het gevoel te moeten wachten op belangrijk nieuws dat maar niet komt?

Heeft u ook wel eens het voornemen om alleen maar positief te denken en te handelen?

Van het eerste wordt je chagrijnig en wantrouwend en dat is precies wat er gebeurt als je bezwaar aantekent tegen uitbreiding van benzine pompen en je maar niets te horen krijgt.

Positief te blijven wordt wel heel erg lastig als u leest hoe onze bestuurders omgaan met het gezondheidsbelang in Maarsbergen.

We begonnen de website vorige week met het volgende bericht:

Donald Trump nieuwe burgemeester Utrechtse Heuvelrug?

Tegen alle verwachtingen in werd Donald Trump vorige week gekozen als de nieuwe president van Amerika. Leuk of niet maar de democratie heeft zijn werk gedaan.

Tegen alle verwachtingen in heeft het college van UH vorige week besloten om alsnog akkoord te gaan met de uitbreiding van de Shell pompen in Maarsbergen met twee afgiftepunten. Zeker niet leuk en tegen elk democratisch en weldenkend principe in. Dit besluit is:

Onverwacht. Het begon al in het begin van dit jaar dat B&W  de vergunning van rechtswege heeft moeten verlenen  ivm het verlopen van de beslissingstermijn.  Daarna volgde een moeizaam proces: de betrokken bewoners  moesten bezwaar aantekenen. Er heeft vervolgens in juni een hoorzitting plaats voor de bezwarencommissie. De verwachting was dat de gemeente daarna op basis van het advies van de bezwarencommissie al in augustus een besluit zou nemen. Maar het is vakantie en het is een ingewikkeld vraagstuk: ondanks dat dit een uitermate belangrijk vraagstuk is voor Maarsbergen blijft het stil vanuit Doorn. Soms zou je willen dat er geen ‘bergen’ tussen zitten. En dan plots ligt er een besluit waarvan de pers eerder op de hoogte is dan  de direct belanghebbenden.

Helaas staat deze vertraging over berichtgeving niet op zichzelf. De informatieavond over de TinQ pompen begin november werd ook een aantal uur voor de bijeenkomst uitgesteld. De communicatiestrategie van dit college over de benzinepompen in Maarsbergen begint op z’n zachtst gezegd  ‘ongemakkelijke’ trekjes te krijgen.

Onbegrijpelijk. Omdat (vrijwel) niemand in Maarsbergen uitbreiding wil. De Gemeenteraad heeft dit voorjaar al een amendement aangenomen waarin B&W gevraagd wordt te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de pompen te verplaatsen. De provincie heeft een identiek besluit genomen door een motie van Groen Links en SGP aan te nemen. Elke uitbreiding van de pompen van Shell en ook TinQ maakt het ondertunnelingsvraagstuk voor elke variant alleen maar lastiger en … duurder. B&W zegt dat het het vraagstuk juist eenvoudiger maakt !?? Wij snappen niet hoe, want als dat het vraagstuk makkelijker maakt waarom gaan we dan ook niet de TinQ van 3 tot 5 pompen uitbreiden?

Onzorgvuldig. Dit hele dossier heeft alle kenmerken van onzorgvuldigheid. Het heeft buitengewoon lang geduurd voor er een besluit lag na de hoorzitting in juni. Als bewoners mag je toch van je bestuurders verwachten dat zij alles in het werk stellen om het belang van de bewoners zwaar te laten wegen in dit proces en op zoek gaan naar regelgeving, die hierbij kan helpen. Het gaat tenslotte om onze gezondheid. Het college dient te staan voor bewonersbelang. Vult u zelf maar in hoe om gegaan wordt met de belangen van de inwoners van Maarsbergen. Men toetst hoofdzakelijk aan het bestemmingsplan en dan past het besluit tot uitbreiding er in en daarmee is de kous af.

Onuitlegbaar. Hoe kun je  aan de inwoners van Maarsbergen uitleggen, omdat je een beslistermijn laat verlopen, dat uitbreiding geen gevolgen heeft voor toename extra geluid, stank, verkeer, onveilige situaties. Niet 1, maar 7 en straks 9 afgiftezuilen  in de dorpskern. Waar vinden wij een tweede voorbeeld hiervan in onze provincie? Waar wordt zo haast laatdunkend omgegaan met de gezondheid van de inwoners van Maarsbergen. Bizar en schokkend.

Wij roepen het college op hun standpunt in een open brief voor de hele bevolking van Maarsbergen uit te leggen.

Wij laten het er in ieder geval niet bij zitten en beraden ons op juridische stappen.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s