GezondMaarsbergen staat voor een Gezond en Vitaal Maarsbergen

GezondMaarsbergen is een breed gedragen burger initiatief en bovenal een open en objectief informatieplatform. GezondMaarsbergen plaatst de gezondheid van de inwoners en vitaliteit van het kleine dorp Maarsbergen centraal in haar boodschap.

Wij willen een vitaal en aantrekkelijk dorp, waar bestaande, nieuwe en vooral jonge mensen graag willen wonen.  We zetten ons samen met een grote groep steunbetuigers in om verkeer en benzinepompen  zo ver mogelijk van het dorpshart af te houden en we willen behoud en herstel van ons cultuurhistorische monumenten.

Informatie inwinnen, opmerkingen plaatsen of nieuwe informatie aanbieden kan bij gezondmaarsbergen@gmail.com

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op GezondMaarsbergen staat voor een Gezond en Vitaal Maarsbergen

 1. Gerda Schregardus zegt:

  een goed initatief!

  Liked by 1 persoon

  • Gerda zegt:

   Voor de duidelijkheid. Werken aan een gezond Maarsbergen is een goed initiatief. De hoeveelheid asfalt en de aantal extra kilometers voor de West-variant vind ik geen goed idee.

   Like

   • Beste Gerda,

    dank voor je kritische reactie. Ook in het Dorpsplan komt er een verhoogde rondweg om Maarsbergen West echter voor een periode van 3-4 jaar plus een Bosweg als alternatief voor de Tuindorpweg.
    Bij de westvariant komt de weg er voor altijd en hij is breder en dieper dus je hebt gelijk uiteindelijk meer asfalt, maar is dat niet altijd het geval bij een rondweg?
    Wij vinden asfalt ondergeschikt aan betere leefomstandigheden in de dorpskern en omliggende straten. Bij een rondweg kan fijnstof, stank en geluid veel beter door een hoge wal weggenomen worden. En blijft er mogelijk budget over om de tankstations te verplaatsen. Er is helaas geen beste plan alleen wel een minst slecht plan. Groet Flip

    Like

 2. Peter van Wely zegt:

  Prima initiatief, we sluiten er graag bij aan! Fam van Wely, Tuindorpweg 5

  Like

 3. Jan Huyser zegt:

  Jan Huyser: ik steun Om de West, omdat het nu nog beter kan en de Dorpsvariant inmiddels is achterhaald.

  Like

 4. Fam. Zwikker zegt:

  Met deze variant worden de belangen van zowel het dorp Maarsbergen (wat nog over is van het historische hart) als zijn bewoners voor nu en in de toekomst het minst geschaad. De Westvariant is verreweg de minst slechte van alle varianten!
  Fam. Zwikker, Spoorlaan 2

  Like

 5. Gerda Schregardus zegt:

  In een dorpskern zijn verschillende belangen en meningen. En dat mag ook. Wel jammer is het er als geprobeerd wordt mensen voor een ‘variant’ te winnen door onjuistheden te vermelden.
  In de brief aan de bewoners van Gezond Maarsbergen staan, voor zover mij bekend, drie onjuistheden:
  – de klankbordgroep is en was niet representatief samengesteld
  – de beuken bij de kerk blijven, volgens deskundigen, in de dorpsvariant behouden
  – er is niet onderzocht welke variant wel/niet ‘gezond’ is voor bewoners van Maarsbergen, Dus we weten niet welke ‘variant’ gezond is.
  Laten we zorgen dat alle feiten van de drie varianten goed op een rij gezet worden, en dat er een wel overwogen keuze gemaakt wordt.

  Like

  • Gerda,

   reactie op jouw 3 punten.

   De klankbordgroep: De klankbordgroep bestond bij aanvang op 17 juni 2015 uit ca. 15 betrokken bewoners, maar bij elk volgend overleg kwamen er leden bij. Er was geen limiet of anderszins eisen gesteld aan de omvang van de groep. Tijdens een eerste plenaire presentatie van de plannen aan de inwoners van Maarsbergen eind oktober in het Amrath hotel, is opnieuw een oproep gedaan om zitting te nemen in de KBG. Uiteindelijk telt de groep nu 24 leden. De belangrijkste straten/wegen zijn vertegenwoordigd: Tuindorpweg (5), Woudenbergseweg (6), Engweg (4), maar ook 3 belangengroeperingen: Maarn-Maarsbergen Natuurlijk(MMN); de ondernemerssociëteit M-M (OSMM) en de Vereniging Bewonersbelangen M-M. (VBMM) met 2 leden. Bovendien heeft één lid zitting namens de kerken. Kortom, een representatieve doorsnee van de direct betrokkenen uit Maarsbergen en hun belangenorganisaties. M.b.t. de leden van de belangenorganisaties komen er 3 niet uit Maarsbergen, maar respectievelijk 1 uit Woudenberg en 2 uit Maarn. In eerste instantie was één bewoner afkomstig van de Engweg lid. Toen de Westvariant(en) optie(s) werd(en) namen meer mensen van de Engweg, maar ook van de Tuindorpweg plaats in de klankbordgroep. Enkele straten zijn niet vertegenwoordigd: Haarweg en Rottegatsteeg, die wel geraakt worden in het project en/of de projectfase. Niet representatief? In ieder geval is een democratische proces doorlopen.

   De Beuken: De beuken blijven staan echter de projectleider van ProRail heeft gesteld dat ze een zware toekomst tegemoet gaan vanweg de damwanden en betonwanden die in de dorpsvariant geplaatst worden, de damwanden gaan ongeveer 6 meter de grond in en zullen mogelijk grondwaterstromen afsluiten of ernstig belemmeren.

   Gezond: Is niet onderzocht maar wat wel bekend is dat de wind in Maarsbergen per jaar ongeveer 70% uit zuidwesten komt (zoek maar na op meteo websites). Als je 100 eenheden stof/stank hebt dan zullen die zich eerder verspreiden over het dorp met een tunnelbak en hooguit een 1 -2 meter hoge wand dan als er een rondweg is met een 4 meter hoge wal. Dat de weg korter is en er ook minder stof zou zijn moet ook uitgezocht worden want in de dorpsvariant is de helling steiler dus zullen vrachtauto’s meer gas moeten geven. Als ik in de kern van Maarsbergen zou wonen, heb ik liever een rondweg dan dat ik aan een tunnelbak woon.

   Ben wel benieuwd wat jou keuze is.

   Like

 6. Fam. Zwikker zegt:

  Kanttekening m.b.t. de beuken:
  Bij bouwwerkzaamheden dieper dan 2,5 meter wordt in Maarsbergen altijd bronbemaling toegepast omdat anders het grondwater de bouw onmogelijk maakt. Die bronbemaling zal bij de realisatie van de tunnelbak dus zeker ook – en gedurende een lange tijd – plaatsvinden. Dat in combinatie met een damwand tot ca. 6 meter diepte tijdens de bouw en betonwanden van ca. 3,5 meter diepte na voltooien betekenen zonder enige twijfel het einde van de beuken en daarmee de definitieve sloop van een karakteristiek en kenmerkend stuk van het historische hart van Maarsbergen
  De projectleider van Prorail heeft zich zeer diplomatiek uitgedrukt met te stellen dat de beuken een zware toekomst tegemoet gaan. Dat is ook verstandig voor iemand die werknemer is van een bedrijf dat betrokken is bij de uitvoering van een project waar aan verdiend moet worden!
  Het was beter geweest om over dit aspect de mening te vragen van een onafhankelijke en niet-betrokken deskundige!
  Het gaat hier simpel om de vraag of de beuken blijven leven of dat er een kans is (hoe klein dan ook) dat ze t.g.v. de bouw en vervolgend definitieve aanwezigheid van de tunnelbak dood gaan. Als dit laatste het geval is is dat een van de grote minpunten van de dorpsvariant.
  Jan Zwikker

  Like

  • Beste Jan,

   dank voor de aanvulling! Ook de eiken aan de overkant leggen het loodje echter daar zijn eikels van verzameld en ergens bij een kweker in de Betuwe staan nu 300 ‘kinderen’ welke later geplant kunnen worden op een andere lokatie.

   Gr

   Flip

   Like

   • Jan Zwikker zegt:

    Dat is geen oplossing Flip! Die eiken moeten blijven staan want de eikels doen er minstens 3 mensenlevens van 50 jaar over tot ze uitgegroeid zijn tot de exemplaren die volgens een “deskundige” niet levensvaatbaar zouden zijn. Hoe dom kunnen mensen zijn!
    Groet,
    Jan

    Like

 7. Fam. van Rossen zegt:

  Is er nu niemand die de alzijdige ontsluiting in Maar kan bedenken? Als bewoners van de Maarsbergseweg wonen we wel niet in Maarsbergen maar hebben door de stoplichten bij de rotonde van Woudenberg elke avond een file voor de deur vanaf de griftdijk tot aan de rotonde. Als die ontsluiting er zou komen hoeft er geen tunnel te worden gebouwd en zijn zowel Woudenberg als Maarsbergen van veel verkeersoverlast en pa fijnstof af.
  Fam. Van Rossen
  Maarsbergseweg 90 Woudenberg

  Like

  • Harry helemaal mee eens. In Maarsbergen hebben we heel lang gepoogd een rondweg om ” de Oost” de krijgen dus bij de hoge brug richting Scherpenzeel maar nu de verbreding van de A12 een feit is heeft elke discussie over “de Oost” of alzijdige aansluiting Maarn geen zin meer omdat RWS daar niets voor voelt.

   Provincie zou m.i. met plan moeten komen hoe met name de Nood-Zuid verbindingen in ons deel van provincie beter ingepast kunnen worden. Zowel Woudenberg, Maarsbergen en ook Doorn krijgen steeds meer last van toenemende verkeer deels door centrum.
   Concentratie van bedrijventerreinen rond snelwegen zou al een mooie eerste stap zijn maar dat is weer vaak tegen zere been van locale politiek belangen.

   Like

 8. Cloggs zegt:

  Ik heb de volgende vraag.
  Uitgaande van de situatie dat de Westvariant er komt met de zog. bosweg.
  Waarom trekken we de tuindorpweg dan niet door met een aansluiting op de bosweg?
  Dus EN een bosweg EN een doorgetrokken tuindorpweg
  Dat heeft mijn inziens de volgende voordelen;
  1) Verkeer Maarsbergen-Maarn gaat over de N226 heen. (Het grote voordeel van de dorpsvariant nemen we dus mee naar de Westvariant)
  2) Voor de ontsluiting van Maarsbergen zijn we niet meer enkel afhankelijk van de rotonde
  3) Betere bereikbaarheid voor hulpdiensten, met name de Brandweer! die moet gaan aanrijden vanuit de nieuwe kazerne naast ’t Vosje.
  4) Oudere mensen kunnen naar Maarn zonder rotonde vrees
  5) De bushaltes kunnen in de dorpskern blijven

  Wat gaat er namelijk gebeuren als de tuindorpweg wordt afgesloten:
  1) In feite wordt het huidige kruispunt dan vervangen door een enkele rotonde
  2) De grootste doorgaande verkeersstroom door Maarsbergen op de N226 wordt niet meer gehinderd door een spoorwegovergang en wij zullen deze moeten kruisen, elke keer als we het dorp in of uit willen gaan.
  3) In de spits zullen lange wachtrijen ontstaan waardoor ons dorp onbereikbaar wordt, voor ons maar ook voor hulpdiensten!
  4) De bushaltes zijn slechts bereikbaar door als voetganger de N226 over te steken. Het zal je kind maar wezen!
  5) Realiseren we ons voldoende dat er geen voorzieningen zijn in Maarsbergen buiten een verfwinkel, een fietsenmaker en een kerk? En dat we dus zwaar afhankelijk zijn van de auto?
  Of stappen we voor dat onsje salami op de fiets naar Maarn in de stromende regen?

  Kortom, de westvariant zal er heus wel komen, maar dan wel eentje waar ook Maarsbergen mee uit de voeten kan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s